De-ale Vulpii

Treisprezece daruri de la mama

580590_479902585389282_1493689195_n

Mama m-a învățat că într-o casă miroase a plăcinte cu bostan, checuri și învârtite. De la mama am îndrăgit să gătesc.

Mama mi-a dăruit dragostea față de muncă. De la ea am învățat să muncesc mult și cu pasiune. De la mama am învățat să muncesc și să onorez acest lucru.

Mama m-a învățat să fiu gospodină. Pe lângă faptul că muncea, în casă erau mereu ordine și ceva gustos de mâncare, hainele spălate, eu și cu motanul sătui și fericiți.

Mama avea părul mereu buclat și jucăuș, unghiile frumoase și îngrijite. Ruj roșu care-mi colora și mie buzele la matinee. Mama m-a învățat sa am grijă de mine. 

Mama m-a învățat să iubesc pentru că ea m-a iubit mereu așa cum sunt. Chiar dacă nu a înțeles, ea a iubit. Chiar dacă nu a fost de acord, ea a iubit. M-a învățat că merit iubită pentru faptul că exist. M-a învățat să mă iubesc.

Mama m-a învățat să râd. Mama are zâmbet fantastic și râs molipsitor. Mama când râde se cutremură toată și duce mâna la gură. Mama râde toată. Eu râd ca mama. Ea râde ca tata.

Mama m-a apărat mereu de toți și de toate. Prin asta m-a învățat să mă apăr pe mine. 

Pentru că mama m-a iubit și m-a apărat, prin asta m-a învățat să simt. Să simt diferit. Să simt frumos și intens.

Mama mi-a vorbit mult. Mama îmi explica și argumenta. Ea găsea timp și răbdare. Așa m-a învățat să-mi pun întrebări pentru că neapărat voi găsi un răspuns. Lângă mine sau în mine.

Mama m-a ajutat să ajung unde vreau și să am ce am. Mi-a dat tot ce a putut și ceea ce n-a putut, tot mi-a dat.

Mama tresărea seara din pat, aprindea lumina și scria poeziile ce îmi veneau în minte oricât de târziu era. Așa mama mi-a arătat că într-adevăr contează ce scriu și să scriu. Chiar dacă încă nu știam a scrie. Și când scriu, vreau cel care citește să tresară. Ca mama.

Mama m-a învățat să observ frunze și licurici, șopârle și oameni, bucurii și tristeți.

Mama m-a învățat să fiu mamă. Prin tot ce-a făcut și prin tot ce n-a făcut. Prin toate câte le-a făcut minunate și prin cele pe care le-a greșit.

Dacă aș putea să dau timpul înapoi, să pot alege încă o dată… Aș alege-o tot pe ea !

Leave a comment