Îmi amintesc de primele zile din viața fiului meu. Îmi amintesc și mă apucă jalea pentru că mama lui fiind tare neexperimentată și extrem de panicoasă l-a înfofolit sărmanul că nici nu mai știu cum de el nu protesta prea tare. Îmi amintesc externarea din maternitate. Era 20 octombrie, afară era foarte cald pentru această perioadă a anului, cred că erau sub 20 de grade. Cosmin era îmbrăcat în două straturi de haine, unul subțire și unul gros, plus chichiuță, căciulă de iarnă, băgat în landoul de la cărucior în husă de iarnă de blană de oaie și cu husa de la landou deasupra. Of și iarăși of. De râs și de plâns.
La aproape o săptămână a venit acasă asistenta medicală a medicului nostru de familie. În casă erau 24 – 25 grade Celsius, fiu meu în două straturi de haine, căciuliță și învelit cu două pături. Aha, la 25 de grade! Asistenta medicala mi-a vorbit despre temperatura acceptabilă pentru copii care e între 18 și 21 de grade, despre faptul că bebe nu are nevoie să îi fie acoperit capul în casă și nici să fie învelit cu 2 pături.
Din acea zi temperatura în casa noastră nu a fost mai înaltă de 20 de grade, nu am crescut-o nici la băiță. Cosmin a început să fie îmbrăcat de către noi în două straturi de haine: body cu mâneca scurtă, subțire și pantalonași cu maletă. La somn era învelit cu o păturică subțire. Afară ieșeam la plimbare și iarna la -10, așa cum am ieșit din maternitate 😀 Dormea și câte 3-4 ore pe gerul cela că eu înghețam bocnă, dar el avea cel mai sănătos somn.
De atunci m-am informat destul la tema înfofolirii, răcelilor și fricelor mele ca mamă. Am o regulă de aur: mai bine prea subțire decât prea gros. Dacă afară sunt peste 10 grade nu îi pun nici un fel de căciulă, chiar dacă e vânt și chiar dacă e vântul rece. Când am început diversificarea alimentară la 6 luni, piureurile i le dădeam direct din frigider (4 grade), bea și apă din frigider și apă cu gheață, înghețata direct din congelator fără ca să o las să se încălzească. El e nerăbdător, eu lenoasă și în consecință Cosmin e cu o imunitate puternică. De multe ori s-a întâmplat să venim de la plimbare cu Cosmin cu mânuțele sau picioarele înghețate și nu a pățit niciodată nimic.
Marele bau – bau a mamelor – RĂCEALA
Răceala este de fapt o viroză, care este contaminată prin aer de la alte persoane purtătoare de virus. Răceala nu se ia de la curent, vânt sau îmbrăcat prea subțire. Virusul chiar și contaminat, nu este o boală gravă, e o banală răceală. Se tratează simptomatic. Adică: dacă febra este mai înaltă de 38,3 se scade cu antipiretice, nasul se curăță cu ser fiziologic, în caz de tusă, se fac inhalații cu nebulaizerul și se administrează cât mai multe lichide, preferabil cât mai mult să stea copilul la sân. Eu în general febra o scad dacă urcă peste 39.
Copiii în primii ani de viață răcesc și destul de des, este pentru că imunitatea lor încă se formează, viecare viroză suportată îi întărește imunitatea copilului. Nu vă temeți de răceli, nu sunt periculoase pentru sănătatea și viața copilului.
Frica să nu răcească copilul
Frica poate fi înfruntată. Cum? Eu am scos rând pe rând straturile de haine și pături și am văzut că nu se întâmplă nimic dacă copilul meu nu are munte de pături peste el. Frica asta dea nu răci copilul e problema noastră, a mamelor, nu a copiilor noștri, de aceea e treaba noastră ca mame să ne clarificăm cu teama noastră, e nedrept să fie copiii noștri sursa prin care scăpăm de ea ușor și rapid.
Consecințele înfofolirii
În primul rând copiii se obișnuiesc să fie mereu supraîncălziți și într-un final devin friguroși și întradevăr sensibili la vânt, rece. Zonele astea ferite mereu de frig, rece, vânt, devin vulnerabile. De multe ori copiilor le e prea cald când sunt îmbrăcați mai gros decât ar trebui, transpiră, îi i-a frigul și… răcesc! Imunitatea scade atunci când copilul și omul în general e mereu ferit de frig, de rece, de vânt. El își pierde rezistența față de acestea.
Eu am ales să întăresc imunitatea copilului meu. Îl alăptez și o să-l alăptez cât mai mult, bea și mănâncă rece, îl îmbrac subțire, îl scald în apă răcoroasă, mă strădui să mâncăm cât mai sănătos și să folosim produse de îngrijire și curățare cât mai naturale.
Nu vă temeți să scoateți căciula de pe capul copilului. Luați în calcul că ei nu stau locului și se încălzesc și de la mișcarea pe care o fac. Dacă ție nu ți-e frig, înseamnă că nici copilului tău nu îi este, așa gândesc eu 😉