Pe tot parcursul sarcinii am insistat că vreau să nasc natural, de fiecare dată când apăreau complicații ori anumiți factori ce indicau posibilitatea de a-mi fi recomandată cezariana, mă simțeam destul de speriată. Cum se spune: „de ce te temi, de aceea nu scapi” și până la urmă medicii au decis că trebuie să nasc prin operația de cezariana. Când am aflat această noutate „îmbucurătoare” am făcut isterie și am plâns aproape toată ziua.
Frica față de cezariana îmi vine dintr-o experiență din trecut. Cu un an înainte de a naște am fost supusă unei intervenții chirurgicale (ginecologice), iar tăietura a fost făcută exact ca la cezariana, dar desigur nu a fost tăiat și uterul, așa cum se face în cazul nașterilor. Mi-am revenit destul de greu atunci și poate mai greu psihologic decât fizic.
Surpriză mare mă aștepta după ce am născut, mi-am revenit mult mai repede decât după operația precedentă. Mi-am dat seama că de vină pentru prima dată a fost faptul că nu eram pregătită, nu știam ce mă așteaptă, tocmai de aceea am decis să-mi împart experiența, poate măcar cineva va reuși să treacă la fel de ușor peste cezariana cum am reușit eu să o fac.
Există anumite lucruri la care ar trebui să te aștepți după o cezariana și care ar putea să te ia prin surprindere dacă mai ales nu ai fost pregătită din timp și nu ai reușit să te informezi suficient. Mai e de menționat faptul că orice gravidă ar trebui să știe ce presupune o cezariana și cum decurge reabilitarea după aceasta pentru că niciodată nu se știe…
Iată câteva lucruri de luat în calcul atunci când urmează să naști prin cezariana:
1. Partea bună e că nu vei simți absolut nimic în timpul operației. Tot ce trebuie să faci este să asculți medicii, să-ți păstrezi calmul și să aștepți frumosul moment când îți va fi arătată mica minune. Cu condiția că anesteziologul își face meseria de nota 10, nu vei simți nici anestezia (epidurală) când va fi injectată, doar înțepăturile de la anestezia periferică. Mie mi-au părut mai puțin dureroase decât analiza de sânge din deget.
2. Va fi dificil să te ridici și să mergi, dar nu e atât de grav pe cât sună. După șase ore trecute în urma operației o să fii ridicată din pat. E dificil, dar partea bună e că cu cât mai repede te ridici și cu cât mai mult efort faci (cu măsură desigur), cu atât mai rapid o să-ți revii. Când te ridici din pat ai senzația că nu poți inspira aerul în tot volumul plămânilor și nu poți merge cu spatele drept, deși e recomandat să încerci să-l ții cât mai drept posibil. Durerea nu e atât de mare pe cât poate părea, e destul de suportabilă, mai ales că poți oricând ruga să ți se administreze un analgezic.
4. Fă tot posibilul ca să eviți să strănuți și să tușești pentru că va durea destul de tare. Când strănuți sau tușești ți se încordează mușchii abdominali și tocmai din acest motiv e destul de dureros.
5. Atunci când îți vei ține copilul în brațe lucrurile vor părea de zeci de ori mai puțin grave decât acum când citești despre ce te așteaptă. Corpul femeii e gândit în așa mod în cât să reziste durerilor în timpul nașterii, oxitocina care este eliminată în corpul matern, iar în cazul nașterii prin cezariana, va fi injectată, ameliorează durerile fizice. Aceeași oxitocină este produsă de corp atunci când ne alăptăm bebelușii. Ar mai fi de luat în calcul factorul psihologic, pentru că atunci când îți privești mica comoară, îți dai seama că orice sacrificiu e pe merit.
6. Roagă pe cineva să te ajute. Primele două zile sunt cele mai dificile pentru că petreci mai tot timpul în pat și nu prea ești în stare să ai grijă de nou-născut, tocmai de aceea vei avea nevoie de ajutorul cuiva, a soțului/partenerului ori a mamei. În maternitate se permite după cezariana ca cineva să rămână cu tânăra mămică chiar și pentru prima noapte.
7. Cicatricea cu timpul va deveni mai puțin vizibilă. Tăietura se face în așa mod în cât nu se va observa de sub lenjeria intimă și cu timpul va deveni mult mai mică. Totuși încearcă să accepți că ea va face parte din tine.
8. Imediat după naștere nu vei arăta ca înainte de sarcină. Trebuie să fii realistă. Oricare ar fi metoda prin care ai născut, după naștere nu vei arăta ca un fotomodel. Pe lângă faptul că burta va arăta ca în luna a 6 – a de sarcină, iar corpul tău încă suferă de retenție de lichide, oboseala din primele zile își va spune și ea cuvântul. Am pățit că la două zile după naștere să mă vadă o gravidă în liftul din maternitate și să mă întrebe dacă sunt în spital pentru că am născut, după un răspuns afirmativ aceasta m-a întrebat „și de ce ai așa burtă atunci?”. Nu am răspuns nimic. Ca să-ți revii la formele de dinainte necesită timp și în unele cazuri și efort.
9. Durerile nu se termină odată cu nașterea. Atunci când naști natural oxitocina produsă de corp impune uterul să se contracte și după naștere ca să își revină treptat la dimensiunile de înainte. Cum am mai spus, în cazul nașterii prin cezariana, oxitocina va fi injectată în corpul mamei pentru a produce aceste contracții. Durerile mai puternice durează câteva ore după naștere, cele mai puțin deranjate durează până își revine uterul, dar sunt din ce în ce mai slabe.
10. Gândește pozitiv! E o regulă de aur indiferent de metoda prin care naști. Te va ajuta și să te adaptezi mai repede și bebelușul va fi liniștit dacă mama lui va fi și ea calmă și pozitivă. Orice durere e trecătoare, dar merită să fie trăită dacă aceasta aduce pe lume o mică minune care îți va face zilele mai luminoase.