Cărțile Vulpii

„Sex & Perestroika”  de Constantin Cheianu

foto: arhivă personala

 „Sex & Perestroika” cu siguranță e una dintre frumoasele mele descoperiri  literare. E o carte deosebită, pentru că combină temele politice cu cele sexuale, seriozitatea cu caracterul jucăuș și glumeț al autorului. Din start, titlul cărții te face dacă nu să o cumperi, cel puțin să o împrumuți, pentru că vrei să descoperi cum anume a contribuit prin sex (și nu numai) Constantin Cheianu, la Perestroika lui Gorbaciov.
Cartea „Sex & Perestroika” de Constantin Cheianu, aș putea-o compara cu o bucătărie exotică, una destul de îndrăzneață și deloc zgârcită când vine vorba de condimente. Această carte e diferită de ceea ce am citit până acum. Meritul și-l au desigur, și ar fi imatur și mincinos să nu recunosc, scenele erotice, dar erotice, pe alocuri, cred că e prea puțin spus. Dar sinceritatea și lipsa de cenzură cu care autorul descrie cum se iubea cu femeile, e valabilă și pentru relatarea evenimentele istorice, pe care Constantin Cheianu le-a simțit pe propria piele, ba mai mult, a fost unul din cei care le-a creat.

foto: arhivă personală

Ca de obicei, nu mă apuc să fac recenzii, doar împart impresii. Vă las pe voi să descoperiți splendoarea acestei dilogii. În prima parte a cărții „Totul despre mine” descoperiți copilăria, primii fiori de dragoste și perioada de studenție a autorului. A doua parte „Sex & Perestroika” vă prezintă continuarea istoriei lui Constantin Cheianu, dar și cum au evoluat evenimente în RSS Moldovenească, iar apoi Republica Moldova. Iar drept bonus, la sfârșitul cărții, găsiți nuvela „Merișor”.

Pentru generația tânără, din care fac parte și eu, care doar din auzite și acelea cam sărace, știe ce înseamnă URSS, Perestroikă, Marea Adunare Națională ș.a.m.d., lecturarea acestei cărți, te face să crezi că chiar tu ai trăit aceste evenimente istorice. Te face să le înțelegi mai bine,pentru că nu sunt înșirate drept întâmplări pe o axă cronologică, din manualele de istorie, ci drept trăiri personale.
În acest context îmi permit să observ o asemănare dintre romanul „Cel mai iubit dintre pământeni” de Marin Preda (una dintre cărțile mele preferate) și „Sex and Perestroika” de Constantin Cheianu. În ambele am regăsit reflectarea unei perioade istorice prin prisma trăirilor personale.

foto: arhivă personală

„Sex & Perestroika” e condimentată cu destulă sare și piper. Autorul nu își lasă cititorul să se plictisească în nici o pagină a cărții sale, oferindu-i curiosului, detalii „delicioase”. Dacă în toată cartea puteți regăsi destule pagini piperate, păi spre sfârșitul acesteia, autorul o să vă delecteze cu niște „delicatese” condimentate cu piper chili.

Lecturi plăcute!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s