„Eu te-am făcut, eu te omor” – o carte cu un titlu revoltător. Pe cât de revoltați am putea fi când îl citim, pe atât de des auzim cum unii părinți le spun copiilor săi aceste cuvinte dureroase și traumatizante. Acest ghid al viitorului și actualului părinte, vine să cultive în inima mamelor și a taților, iubirea, respectul și grija față de proprii copii.
Am întâlnit nu o dată părinți care le spun copiilor că sunt proști, căscați, nu sunt buni de nimic, să îi vor abandona și multe alte cuvinte, care rostite chiar și la adresa unui matur, rănesc destul de adânc, ne mai vorbind de situația în care i se spun unui copil, emoțional mai sensibil și vulnerabil.
Această carte îndeamnă părinții să nu își rănească proprii copii, fie conștient sau nu. Explică cum trebuie să vorbim și să ne comportăm cu odraslele noastre și ce consecințe ar putea avea o atitudine defectă față de aceștia.
E o carte foarte simplistă, pe înțelesul tuturor, plină de exemple și explicații. Am citit-o dintr-o răsuflare și cred că merită să o recitesc.
„Eu te-am făcut, eu te omor” de Michiela Poenaru ne învață despre cât de important e să îți vezi copilul ca pe un om, separat și independent (deși are nevoie de susținerea și ajutorul tău), să îl respecți și să îl crești un om demn și sigur de sine.
Autoarea amintește părinților că atunci când aceștia nu sunt mulțumiți de comportamentul propriilor copii, trebuie să caute vina în primul rând în propria persoană, pentru că ei sunt responsabili de educarea și formarea micului om. Cu siguranță e mai ușor să dai vina pe copil, pe gașca de prieteni, pe influențele sociale, pe moștenirea genetică, dar nu și la fel de efectiv!
„ Cine este copilul tău? Este exact persoana pe care ai creat-o tu, împreună cu celălalt părinte, prin atmosfera pe care ați avut-o în casă, prin felul în care i-ați vorbit și v-ați vorbit, prin ceea ce ați spus, dar și prin ceea ce nu ați spus”, afirmă autoarea.
E o carte utilă pentru cei care consideră că a educa un copil, nu înseamnă să-i asiguri doar hrană, haine, un acoperiș și o școală ultra la modă. O lectură demnă de părinții pentru care sănătatea emoțională și psihologică a copilului, contează la fel ca și cea fizică.