Uncategorized

Despre cum a călătorit „Povestea lui Cosmin” la Geneva

18922705_570799053119540_1858022370945769752_o
Nimic în lume nu e întâmplător, asta e ceea ce m-a învățat definitiv călătoria la Geneva. Încă înainte de lansarea cărții „Povestea lui Cosmin” la Chișinău, am primit invitația de la Comunitatea Moldavă din Elveția și mai cu seamă din partea Ingăi Savin, de-a merge la Geneva pentru a face acolo o prezentare de carte. 

O noapte nedormită, un zbor la răsărit de soare și o mulțime de impresii și de oameni frumoși întâlniți. Prezentarea s-a desfășurat în cadrul Zilei Copilului la Genevea organizat de comunitatea menționată mai sus, într-o locație absolut superbă de care m-am îndrăgostit de cum am zărit-o din depărtare – Club Suisse de la Presse.
Copiii diasporei moldave au desenat împreună cu ilustratoarea „Poveștii lui Cosmin” – Aliona Bereghici. După care au scos-o pe Aliona afară pe iarbă și au rugat-o să le arate cum creează ea ilustrațiile. Cei mici nu s-au plictisit deloc. 🙂

This slideshow requires JavaScript.

Dar să nu uit de Traian, un băiat care a făcut momentul magic. În conacul de cândva, în care a avut loc evenimentul era un pian vechi și dezacordat pe care l-a zărit Traian și în fața căruia a devenit una cu muzica. Nici nu îndrăznesc să visez la cum cântă acest băiat la un pian acordat. A fost magnific. Îmi doresc peste ani să cumpăr un bilet la un concert de-a lui. Copilul ăsta e muzică fiecare celulă a sa!

This slideshow requires JavaScript.

După desen și joacă le-am citit celor mici „Povestea lui Cosmin”. Au ascultat cu atenție, au privit ilustrațiile din carte. Una dintre fetițe, seara a întrebat-o pe mama ei „Eu de ce nu am povestea mea?”, i-am sugerat că o poate scrie chiar ea, așa cum și-o imaginează.
Ah da! Și CIOCOLATA!!! Cea mai bună ciocolată de lapte cu alune pe care am mâncat-o! De fapt erau alune glazurate în caramelă cu ciocolată 😀

This slideshow requires JavaScript.

Mulțumesc din suflet pentru această experineță, pentru impresii și posibilitatea pe care am avut-o de-a duce „Povestea lui Cosmin” la Geneva, Comunității Moldave din Elveția. Mulțumesc Inga Savin și Lidia Piaget pentru organizarea care mi-a depășit orice așteptări. Mulțumesc doamnei Violeta pentru excursia prin Geneva, a fost fantastic!

This slideshow requires JavaScript.

A fost frumos acest prim contact al meu cu Diaspora noastră. Am întâlnit oameni calzi, oameni frumoși, plini de dor de țara în care s-au născut. Am constatat cu tristețe (pentru țară) că mulți dintre cei mai buni pleacă sau sunt plecați deja. A fost experiență utilă pentru mine, tocmai pentru că foarte curând o să fac parte din diasporă. Am auzit câteva isorii de emigrare și despre că se poate și departe de casă.
18922192_10210758249046188_3708497249780231772_n
Prenzentarea cărții „Povestea lui Cosmin” la Geneva a fost posibilă datorită proiectului „Femeile din Diasporă – ambasadoare pentru promovarea culturii și tradițiilor naționale”, susținut de către Biroul Realații cu Diaspora și Guvernul Republicii Moldova. Partenerii evenimentului: Ambasada Republicii Moldova în Confederația Elvețiană și Clubul de Presă – Le Club Suisse de la Presse (CSP) Crucea Roșie Geneva- Croix Rouge Genevoise.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s